SK / CZ / UA

Dojčenie a hematom

Otázka

Dobrý deň, Mám dvojročnú dcéru, stále dojčenú, avšak najmä pred spaním, v noci a počas dňa takmer vôbec. Aktuálne som v 11tt. V 9tt mi bol zistený hematóm, ktorý praskol a ja som veľmi krvácala, mysleli sme si už, že došlo k potratu, ale na kontrole po týždni bol plod v poriadku. Lekárka mi nariadila okamžité odstavenie, čo je pre mňa a pre dcéru dosť ťažké. Naordinovala mi 2x denne progesteron + ascorutin. Ja neustále špiním, ale len večer. Skúšala som, či neprestanem špiniť ak by som po celý deň nedojčila. Špinila som rovnako, presne v rovnaký čas večer ako dni predtým. Dojčenie som obmedzila na úplne minimum, ale nedokážem dcéru odstavit len tak, zo dňa na deň. Ona a ani ja nie sme na to pripravené. Je naozaj hladina oxytocínu na tak vysokej úrovni, že mi spôsobuju tie sťahy hematóm a ja nemôžem ani veľmi obmedzene dojčiť? Som z toho zúfalá a vo veľkom strese. Dojčím len pred spaním, max 5 minút z každého prsníka a v noci ak sa náhodou zobudí a to sa dojčí len chvíločku a hneď zaspí. Nechcem to tehotenstvo ohrozovať, ale nechcem obmedzovať ani staršiu. Ďakujem za odpoveď

Lucia | 25.11.2024, 14:15

Odpoveď

Milá Lucia,

v prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva.

V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. Ak má matka počas tehotenstva problémy, je opäť dôležité, aby dostala skutočne odborné informácie, na základe ktorých sa bude môcť rozhodnúť tak, ako je to pre ňu i jej deti správne. Hematóm nie je spôsobovaný dojčením, bez ohľadu na to, ako často by ste dojčili, a sama vidíte, že špinenie, ktoré pozorujete, sa vyskytuje, či dojčíte alebo nedojčíte. Avšak o pokračovaní v dojčení sa musíte rozhodnúť sama, pretože už teraz vidíte, že za vinníka sa podsúva dojčenie a ak sa stav zhorší, tento tlak bude ešte väčší. Musíte zvážiť, ako to celé vnímate vy a ako si budete vedieť pokračovanie v dojčení obhájiť a spracovať. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

Ženám sa často ukončenie dojčenia odporúča preventívne, pretože sa k tejto téme pristupuje tak, že na dojčení nezáleží a „nič sa nestane“. Ľudia v tejto situácii nezvažujú, aké náročné je zmeniť spôsob starostlivosti o dieťa, ani to, že dojčenie hematóm nespôsobuje. Pritom v tejto situácii väčšine žien nikto nebude obmedzovať možnosť mať pohlavný styk, hoci aj pri ňom nastávajú sťahy maternice. Matkino telo je pritom z dojčenia zvyknuté na stimuláciu a tak dojčenie nezvyšuje riziko potratu či predčasného pôrodu.

Z hľadiska dojčenia nepredstavuje problém, ak by ste počas dojčenia používali liek s obsahom progesterónu a Ascorutin.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri