Intolerancia, alergia matky a vplyv na dojčené dieťa
Otázka
Dobrý deň. Mám viaceré intolerancie (lepok, mlieko, vajcia,…) a dané potraviny nekonzumujem. Mám 3 mesačnú plne dojcenu dcérku a chcem sa opytat, či ich konzumácia/nekonzumacia môže mat pozitívny/negativny vplyv na zdravie babatka? Pýtam sa preto, lebo menšie množstvo týchto alergénov mi nespôsobuje az take ťažkosti a viem si ich predstavit zaradiť do svojho jedálnička ak by to dcérke mohlo pomôct. Obávam sa, či ju o niečo neochudobnujem ak ju nevystavujem týmto alergenom v mojom mlieku. Ďakujem.
Odpoveď
Milá Natália,
nemusíte mať obavy, materské mlieko obsahuje množstvo látok, ktoré predstavujú ochranu pred alergiami a to aj v prípade, že matka nekonzumuje celé spektrum potravín. Ochrana materským mliekom aj v prípade iných detí funguje najviac zo všetkého na princípe týchto iných látok. Keď vaše dieťa začne okolo 6 mesiaca konzumovať jedlo a vy budete pokračovať v dojčení, bude aj potraviny, ktoré prípadne vy nejete, konzumovať pod ochranou dojčenia, čo je pre deti najlepší spôsob, ako sa s rozličnými potravinami a alergénmi stretnúť.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety