Predčasne narodené bábätko a som chorá
Otázka
Ja by som sa chcela informovať. Pred 2 týždňami sa mi narodil synček predčasne v 35. týždni. Bábätko je ešte v nemocnici v inkubátore a každý deň nosím materské mlieko do nemocnici. Od dnes ráno mi veľmi bolí hrdlo. Lekár mi predpísal Sumamed. Nie je to nebezpečné počas odsavaní mlieka pre predčasne narodeného bábätka?
Odpoveď
Milá Viktória,
z hľadiska dojčenia nie je dôvod, aby ste nemohli svojmu bábätku dávať naďalej svoje odsaté materské mlieko. Bábätko nebude užívať toto antibiotikum s vami prostredníctvom vášho materského mlieka, nehovoriac o tom, že tento liek sa bežne používa aj v pediatrickej populácii. Pre predčasne narodené bábätko je kľúčové, aby dostávalo matkino odsaté mlieko, chráni ho to pred množstvom rizík a komplikácií, ktorými často trpia predčasne narodené bábätká práve pre to, že sa nepodporuje dojčenie.
Odporúčame vám spojiť sa tiež s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
aby ste sa mohli bližšie porozprávať aj o možnosti byť s bábätkom v osobnom kontakte a mať ho koža na kožu v Materskej starostlivosti klokankovaním. Môžete si preštudovať tieto články:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/klokankovanie/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety