Strata menštruácie po tom čo uz bola pravidelná
Otázka
Dobrý deň, mám dieťatko 20m. Dojčí sa na požiadanie, čo je asi 6x za deň plus v noci. Po cca 10 mesiacoch som dostala menštruáciu a po ďalších 2 mesiacoch bola pravidelná. Takto som ju dostávala pravidelne 6 mesiacov bez problémov. Posledné dva mesiace nič, občasne bolesti brucha. Chcela by som zároveň otehotnieť čo zrejme momentálne nie je možné. Rada gynekológa bola prestať dojčiť čo nechcem. Je v poriadku a normálne , že po riadnej pravidelnej menštruácii znova prestane kvôli dojčeniu, ktoré celý čas prebieha “rovnako”?
Odpoveď
Milá Michaela,
zmena v menštruačnom cykle nesúvisí s dojčením a aj preto v tejto situácii nepomôže prestať dojčiť. Menštruačný cyklus reaguje z hľadiska dojčenia len na hormón prolaktín, ktorého hladina typicky po narodení bábätka postupne klesá a približne v 11 mesiacoch je už hladina prolaktínu približne rovnaká či žena dojčí alebo nedojčí. Aj preto typicky približne v roku ženy dostávajú späť menštruačný cyklus. To, že sa vám vrátila cyklus v 10 mesiacoch, poukazuje na to, že v tom čase už prolaktín cyklus neovplyvňoval a toto sa nezmenilo. Existujú však aj ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvňovať menštruačný cyklus, najmä stres. A z tohto pohľadu ukončenie dojčenia nepomôže situáciu zlepšiť, keďže predčasné odstavovanie dieťaťa okrem rizík pre jeho zdravie a zdravie matky prináša aj stresové obdobie, kedy je potrebné hľadať odlišné spôsoby starostlivosti o bábätko a toto znamená omnoho viac stresu a práce pre ženu, ktorá prestáva dojčiť. V tejto situácii by bolo zaujímavé vedieť, aký nález ste mali na vyšetrení u gynekológa. Ak by ste náhodou tento nález mali k dispozícii, mohli by ste nám ho, prosím, zaslať na dojcenie@mamila.sk (nezabudnite zatrieť citlivé osobné údaje pred odoslaním skenu nálezu).
Okrem toho môžete začať sledovať svoje znaky plodnosti, aby ste začali rozumieť tomu, čo sa vlastne deje. Pozrite si v tomto smere stránku www.plodar.sk a prípadne si nájdite svoju lektorku pre to, aby vás naučila porozumieť svojej plodnosti.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety