SK / CZ / UA

Prídavná mliečna žľaza produkujúca mlieko

Otázka

Dobrý deň, v poslednom trimestri tehotenstva sa mi pod pazuchou zväčšila prídavná mliečna žľaza a vytvorila hrčku, ktorá po pôrode začala produkovať mlieko, pričom pri stlačení odtiaľ mlieko vyteká až strieka. Nespôsobuje mi to žiadne bolesti, avšak z obavy zo zápalu pri nahromadení mlieka som si začala hrčku pravidelne stláčať, čo ale spôsobilo, že sa tam mlieko tvorí rýchlejšie. Moja gynekologička mi tiež radila mlieko odtiaľ radšej vytláčať, ale už mi nevedela poradiť čo s tým neustálym dotváraním nového mlieka. Mám teda s vytláčaním prestať a čakať kým produkcia mlieka sama zmizne? Nehrozí mi v takom prípade zápal? A nemôže táto prídavná žľaza v budúcnosti spôsobiť nejaké závažné zdravotné komplikácie, napr. rakovinu prsníka? S dojčením samotným nemám žiadne ťažkosti (bábätko má 2 mesiace). Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Hana | 24.07.2024, 18:12

Odpoveď

Milá Hana,

prídavná žľaza nie je nič neobvyklé a pri mnohých ženách je možné, aby mala táto žľaza aj samostatný vývod. Táto žľaza je klasické prsné tkanivo a ak sa pýtate na riziká, má zmysel sa pri preventívnom vyšetrovaní prsníkov pozrieť aj na túto žľazu. Samotný fakt, že teraz sa v nej tvorí mlieko, nijako nezvyšuje zdravotné riziká, v tomto smere žľaza funguje tak, ako má. Ak z tejto žľazy neplánujete získavať mlieko, môžete v nej postupne utlmiť tvorbu mlieka. Na to, aby sa tvorba mlieka zastavila, nepotrebujete používať lieky alebo obmedzovať príjem tekutín, či žľazu zväzovať. Stačí, aby ste postupne znižovali množstvo mlieka, ktoré z nej teraz odstriekavate. Tvorba mlieka sa zastaví, tak ako by sa to stalo napríklad aj, keby ste teraz prestali dojčiť z jedného prsníka, tak sa v ňom tvorba mlieka zastaví, pričom v druhom, ak by sa z neho mlieko odoberalo, bude pokračovať. Stačí, aby ste si z tejto žľazy mlieko odstriekavali do úľavy a nie viac. Nemusíte sa obávať vzniku zápalu.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri