Kedy sa ukotví dojčenie?
Otázka
Dobrý deň, mám 14 mesačné dievčatko, stále dojčíme, ale funguje to tak, že ja jej ponúkam, ona si inak sama od seba nevypýta, niekde som čítala, že sa to zmení. O dva mesiace musím ísť pracovať, môžem čakať , že si začne sama pýtať? lebo mám pocit, akoby som jej len ponúkala . V noci aj pri zaspávaní ju dojčím tiež, vdety si prsník vyžaduje. Ďakujem
Odpoveď
Milá Adriana,
dojčenie možno považovať za pevne ustanovené zvyčajne niekedy okolo 18. mesiaca až 2. roku života dieťaťa - nejde o jeden konkrétny dátum, ide o to, že nastanú určité javy, ktoré poukazujú na to, že dieťatko sa bude dojčiť, aj keď sa už mamička nebude o dojčenie aktívne starať. Toto sa určite stane, ale pri rôznych deťoch je to rôzne a závisí to od viacerých faktorov. Po tomto veku môže platiť – dojčenie neponúkať ale ani neodmietať. Je správne, že teraz dcérke dojčenie ponúkate.
V tomto veku dieťatka sa práca a dojčenie dajú zladiť veľmi dobre. Dojčite, keď ste doma - ráno, pred odchodom do práce, a poobede po príchode z práce a v noci. Cez deň stačí jedlo, nepotrebuje mlieko.
Možno bude pre vás zaujímavá aj táto odpoveď z poradne:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety