Casta stolica po dojceni
Otázka
Syn ma 1r a dojcim ho na poziadanie, no frekvencia je nizsia nez pred zavedenim tuhej stravy (cca 4x cez den a 2-3x v noci). Pred 8dnami sme skoncili s 2 druhmi ATB, pri ktorych som mu nedavala probiotika (nenapadlo ma to). Posledne dni ma aj 6x do dna stolicu. Nie je vodnata ako pri hnacke - je normalna, no je dost casto. Okrem toho nebadam ziadne zmeny spravania alebo nieco, co by naznacovalo chorobu. Je hravy, vesely, aktivny. Uz 4dni podavam probiotika, no frekvencia stolic sa neznizila. Pozorujem, ze je to stale po dojceni. Viete mi poradit, ako mu viem pomoct? Dakujem vopred
Odpoveď
Milá Maja,
zmena stolice môže súvisieť s chorobou a s liekmi, ktoré bábätko dostalo. V prípade, že je stolica dôsledkom užívania antibiotík, je o to dôležitejšie, že svoje dieťatko dojčíte. S každou dávkou materského mlieka dieťatko dostáva nielen probiotiká (a to v omnoho väčšom množstve a kmeňovom zastúpení než probiotiká z lekárne, materské mlieko obsahuje viac ako 700 kmeňov probiotických baktérií, je to teda prirodzená probiotická strava), a bábätko dostáva tiež látky, ktoré pomáhajú regenerácii čreva, vystieľajú črevnú sliznicu, materské mlieko obsahuje látky podporujúce imunitný systém, protizápalové látky. Dojčením teda bábätku pomáhate v rekonvalescencii z choroby, aj z liečby, ktorú dostávalo, pokračujte teda v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte, aj keby sa prechodne dieťatko chcelo len dojčiť, čo sa niekedy po chorobe stáva.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety