SK / CZ / UA

Strata mlieka

Otázka

Dobrý deň. Prosím Vás o pomoc, radu v mojej situácii. Mam dcérku, ktorej je 13 mesiacov. Zo dňa na deň sa mi prestalo tvoriť mlieko. Najprv len ho bolo malo a potom už vôbec nič. Netuším príčinu. Dojcila som rovnako. Dcérka pekne je, obed, olovrant, desiatu, raňajky, kašu. Mala problém s pitím ale už skúša aj čajík. Vráti sa mi ešte? Bola som viackrát chora, keďže je také obdobie ale nič vážne. A statila som mlieko, keď som zdravá. Môže byt za tým vážne ochorenie? Ďakujem za akúkoľvek pomoc.

Stanislava | 07.03.2024, 16:30

Odpoveď

Milá Stanislava,

najčastejšou príčinou zníženia tvorby mlieka sú okolnosti, ktoré vplývajú na to, koľko mlieka sa odoberá z prsníka. Náhlu stratu mlieka nespôsobuje vážne ochorenie, nemusíte mať obavy. Pri väčších deťoch sú to najčastejšie príčiny, ktoré vymenúva tento materiál:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Odporúčame vám tieto možné príčiny prejsť osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a vylúčiť aj tieto ďalšie možné príčiny:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou MAMILY vám odporúčame aj preto, aby bolo možné vo vašej situácii preskúmať aj ďalšie detaily, ktoré nespomínate vo svojej otázke. V tejto situácii totiž z vašej otázky nie sú zrejmé odpovede na dve otázky: na základe čoho máte pocit, že sa vám prestalo tvoriť mlieko a hlavne: ako na túto zmenu reaguje dcérka. Ak sa dieťatko prestalo prisávať a dojčiť, potom bude dôležité postupovať podľa týchto krokov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak sa dcérka v skutočnosti naďalej ochotne prisáva a dojčí, potom má zmysel vyhodnotiť, ako vyzerá pitie dcérky na prsníku, či skutočne nezískava žiadne mlieko a ak by to tak bolo, urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre zvýšenie prísunu mlieka pri dojčení. Konkrétne kroky sa však musia odvíjať od toho, čo spoločne s laktačnou poradkyňou vypozorujete osobne.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri