SK / CZ / UA

Odstránenie problémov spôsobených kapsičami

Otázka

Dobrý deň, prosím o pomoc s dlhodobým dojčením syna. Syn má 15 mesiacov a od narodenia sa krásne dojčí bez potreby dokrmovania UM. Od pol roka sme začali dávať príkrmy a k nim aj vodu. V tej dobe som netušila že fľasky so slamkou môžu spôsobiť problémy a prišlo mi to praktické riešenie na cesty takže pil hlavne z fľašky so slamkou. Kapsičky našťastie nechcel až do minulého týždňa kedy mu zachutili a ja som sa v nebedomosti potešila a začala mu robiť domáce kapsičky ktoré s chuťou papal. Zrazu som si všimla že sa mi urobili ranky na jednej bradavke a aj bolia. Je to však bolesť ktorá sa dá prežiť. Problém je, že do toho sme ochoreli, takže k laktačnej poradkyni sa najbližší týždeň nedostaneme. Prosím čo môžem do vtedy robiť aby sa dojčenie viac nepokazilo? Syn pije už len z klasického pohára, kapsičky sme zrušili úplne. Pri dojčení mám viac ponúkať zdravý alebo poranený prsník? Ďakujem

Katka | 24.10.2023, 15:51

Odpoveď

Milá Katka,

v tejto situácii sa určite spojte s laktačnou poradkyňou aspoň formou videohovoru. V našom zozname profesionálnych laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

nájdete aj ženy, ktoré poskytujú poradenstvo online, kým sa budete môcť s laktačnou poradkyňou stretnúť osobne. Prejdite s laktačnou poradkyňou teraz, akým spôsobom ošetrovať poranenú bradavku. Vyhnite sa mastiam s obsahom lanolínu, ktoré môžu situáciu ešte viac zhoršiť. Kým sa dohodnete s poradkyňou, akým spôsobom ošetrovať bradavky, môžete si ranky zatiaľ ošetrovať olivovým olejom.

Prejdite s laktačnou poradkyňou, či nie je potrebné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Pokúste sa pri dojčení pomôcť bábätku lepšie sa prisať. Pre správne prisatie si prisuňte telíčko bábätko viac k svojmu telu, aby sa dieťatko prisávalo so zaklonenou hlavičkou, skúste mu pred prisatím ukázať, že sa má prisať s doširoka otvorenými ústami, aby vás napodobnil. Pozrite si aj toto video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#U

Pomôcť vám tiež môže, ak nenecháte teraz synčeka robiť pri dojčení rôznu gymnastiku, pri ktorej by naťahoval bradavky, hoci pre dieťa v tomto veku je to prirodzené. Aj pri dojčení v noci sa snažte, aby dieťatko ležalo v polohe, pri ktorej bude mať v prsníku bradu a noštek bude od prsníka.

Ak je to potrebné, môžete dočasne znižovať bolesť používaním liekov od bolesti. Toto nevylieči bradavku, ale pomôže vám to pokračovať. Pretože aj z hľadiska udržania tvorby mlieka je teraz dôležité ponúkať dieťatku oba prsníky.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri