Je možné kojiť po laparoskopii prsníka?
Otázka
Dobrý deň, do pár mesiacov by sme chceli ďalšie dieťa. Gynekológ mi však povedal, že by bolo dobré, ešte kým znovu otehotniem, ísť na operáciu- laparoskopii psníka, kvôli pravdepodobnému fibroadenómu a že teda, aby som prestala predtým kojiť. Mám ročnú dcéru, u ktorej vidím, že to mliečko veľmi chce a nechcem jej ho len tak zo dňa na deň odoprieť. A preto sa chcem spýtať, tou laparoskopiou sa tie mliekovody asi zničia, nie? Či, je možné po laparoskopii prsníka ešte kojiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. :)
Odpoveď
Milá Lucia,
po operačných zákrokoch na prsníku môžete dojčiť, a to aj bezprostredne po operácii - hneď, ako sa na to cítite. A samozrejme, môžete dojčiť až do operácie.
Avšak operačné zákroky na prsníku, ktoré nie sú akútne alebo okamžite potrebné, je ideálne odložiť na čas, keď nedojčíte, pretože je to jednoduchšie zvládnuť a po operácii na dojčiacom prsníku môže z rany vytekať mlieko. Tým pádom sa môže predĺžiť čas hojenia.
Skúste operáciu naplánovať na čas, keď vaša dcérka bude väčšia a nebude sa už dojčiť a pred tým, než opäť otehotniete.
Ak by takéto riešenie neprichádzalo do úvahy, tak je prípadne možné utlmiť tvorbu mlieka na jednom prsníku, ktorý má byť operovaný, a pokračovať v dojčení z jedného prsníka.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety