Kojení, tělísko a dlouhodobé špinění
Otázka
Dobrý den, potřebovala bych moc prosím poradit, jak dál Druhý syn má 2 roky a stále jej kojím - pouze večer na usnutí a pak maximálně 3x za noc. Přes den už skoro půl roku vůbec. Cca 10 měsíců mám zavedené hormonální tělísko Mirena a od jeho zavedení doposud, tedy opravdu cca těch 10 měsíců, prakticky celou dobu slabě krvácím a tzv. špiním. Čekala jsem, že si to musí nějak "sednout" a dávala tomu čas. Podle mého gynekologa (byla jsem u něj teď už raději na prohlídce a z vaginálního hlediska je prý vše v pořádku) mi ale nyní nezbývá, než prostě přestat kojit, a potom nejspíš doufat, že to špinění přestane a tělo se srovná. Prý mi nejspíše lítá hladina prolaktinu tím, že kojím jen v noci, a musím proto i s tím nočním kojením přestat. Předepsal mi tedy ještě ascorutin, ale po cca 3 týdnech užívání nevidím žádné zlepšení. Zkouším pít i kontryhelový čaj, ale ani to zatím nijak výrazněji nepomáhá. Prosím, nemáte nějakou radu, jak vyřešit tuto nejspíše hormonální nerovnováhu - slabou menstruaci/špinění a s kojením nepřestávat? Nebo to musím opravdu "na sílu" ukončit kojení úplně? Vyndání tělíska vzhledem k jeho pořizovací ceně a možnému samoodstavu syna brzy v budoucnu (nevím, jak dlouho se bude syn ještě chtít kojit) pro mě asi také není řešení. Děkuji, budu Vám moc vděčná za jakoukoliv radu či pomoc
Odpoveď
Milá Evo,
príčinou takéhoto typu krvácanie nie je dojčenie ani prolaktín, ktorý navyše v tomto období dojčenia dosahuje relatívne nízke hodnoty. Prolaktín nespôsobuje špinenie - naopak, prolaktín v prvých mesiacoch po pôrode dojčiacim ženám umožňuje mať laktačnú amenoreu, teda stav, keď práve naopak žena nekrváca vôbec.
Nie je reálne, aby sa situácia s krvácaním zlepšila tým, že by ste prestali dojčiť. Ak by ste teraz prestali dojčiť, tak sa situácia nezlepší, a vy by ste prišli o dojčenie. Dojčenie nie je príčinou dlhodobého krvácania, ktoré pozorujete po zavedení Mireny. Z tohto dôvodu ukončenie dojčenia nemá akým spôsobom pomôcť špinenie zastaviť. Dojčenie má obrovský zmysel aj v prípade, že sa deje v noci a večer, ako píšete. Aj takéto dojčenie je dojčenie a má pozitívny vplyv na fyzické a psychické zdravie dieťatka a tiež pre zdravie ženy:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety