SK / CZ / UA

Kojení, tělísko a dlouhodobé špinění

Otázka

Dobrý den, potřebovala bych moc prosím poradit, jak dál  Druhý syn má 2 roky a stále jej kojím - pouze večer na usnutí a pak maximálně 3x za noc. Přes den už skoro půl roku vůbec. Cca 10 měsíců mám zavedené hormonální tělísko Mirena a od jeho zavedení doposud, tedy opravdu cca těch 10 měsíců, prakticky celou dobu slabě krvácím a tzv. špiním. Čekala jsem, že si to musí nějak "sednout" a dávala tomu čas. Podle mého gynekologa (byla jsem u něj teď už raději na prohlídce a z vaginálního hlediska je prý vše v pořádku) mi ale nyní nezbývá, než prostě přestat kojit, a potom nejspíš doufat, že to špinění přestane a tělo se srovná. Prý mi nejspíše lítá hladina prolaktinu tím, že kojím jen v noci, a musím proto i s tím nočním kojením přestat. Předepsal mi tedy ještě ascorutin, ale po cca 3 týdnech užívání nevidím žádné zlepšení. Zkouším pít i kontryhelový čaj, ale ani to zatím nijak výrazněji nepomáhá. Prosím, nemáte nějakou radu, jak vyřešit tuto nejspíše hormonální nerovnováhu - slabou menstruaci/špinění a s kojením nepřestávat? Nebo to musím opravdu "na sílu" ukončit kojení úplně? Vyndání tělíska vzhledem k jeho pořizovací ceně a možnému samoodstavu syna brzy v budoucnu (nevím, jak dlouho se bude syn ještě chtít kojit) pro mě asi také není řešení. Děkuji, budu Vám moc vděčná za jakoukoliv radu či pomoc 

Eva Kratochvílová | 09.06.2023, 14:46

Odpoveď

Milá Evo,

príčinou takéhoto typu krvácanie nie je dojčenie ani prolaktín, ktorý navyše v tomto období dojčenia dosahuje relatívne nízke hodnoty. Prolaktín nespôsobuje špinenie - naopak, prolaktín v prvých mesiacoch po pôrode dojčiacim ženám umožňuje mať laktačnú amenoreu, teda stav, keď práve naopak žena nekrváca vôbec.

Nie je reálne, aby sa situácia s krvácaním zlepšila tým, že by ste prestali dojčiť. Ak by ste teraz prestali dojčiť, tak sa situácia nezlepší, a vy by ste prišli o dojčenie. Dojčenie nie je príčinou dlhodobého krvácania, ktoré pozorujete po zavedení Mireny. Z tohto dôvodu ukončenie dojčenia nemá akým spôsobom pomôcť špinenie zastaviť. Dojčenie má obrovský zmysel aj v prípade, že sa deje v noci a večer, ako píšete. Aj takéto dojčenie je dojčenie a má pozitívny vplyv na fyzické a psychické zdravie dieťatka a tiež pre zdravie ženy:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri