Dojčenie a antibiotika
Otázka
Zdravim, Moja malička už má jeden rok a je stále dojčenia na požiadanie. Príkrmy má zavedené, no mliečko si ešte pár krát do dňa vypýta. Boli predpísané antibiotiká ospamax, ktoré som začala brať vcera ráno v 8hodinovych intervaloch. Zatiaľ som mala 4 tablety. Malička odvtedy veľa spí...a zdá sa mi malatna. Doobeda spinkavala iba 1, Max dve hodiny....a poobede tiež len tak 1 hodku. Včera však prespinkala veľkú časť dňa a dnes sa je to podobné. Nemôže sa jej nič stať keď budem v liečbe pokračovať? Ďakujem vopred za odpoveď. Janka
Odpoveď
Milá Jana,
pokračujte v liečbe a popri tom pokračujte v dojčení dcérky bez obmedzení. To, že dcérka viac spí, nesúvisí s tým, že užívate tieto lieky. Okrem toho, že dcérka neužíva tieto lieky spolu s vami, ak sa dojčí popri tom, že vy užívate tieto antibiotiká, ešte navyše tento liek ako taký nespôsobuje zvýšenú spavosť a často sa používa aj priamo v pediatrickej populácii bez toho, že by vyvolával spavosť. Ak užívate tieto lieky pre liečbu infekčného ochorenia, omnoho pravdepodobnejším vysvetlením by bolo, že dcérka bojuje s tou istou chorobou tiež. Mnohé deti dojčenie chráni do tej miery, že síce s chorobou, ktorou trpí matka, bojujú tiež, ale viditeľne neochorejú alebo ich ochorenia má omnoho miernejšie príznaky. Bez ohľadu na to, s čím súvisí spavosť dcérky, keďže to nesúvisí s vašimi liekmi, pokračujte v dojčení bez obmedzení, či časovania dojčenia podľa užitia lieku. Prečítajte si aj toto vysvetlenie o užívaní liekov počas dojčenia:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety