Skladovanie mlieka
Otázka
Dobrý večer prajem. Keď odsavam mlieko do nádobky ktorá už je v chladnicke z odsatim mliekom a ma inú teplotu ako ma čerstvo odsate mlieko môžem ho vyliať k tomu ? Ako dlho môže byť v chladnicke ? Ďakujem vám
Odpoveď
Dobrý večer prajem. Keď odsavam mlieko do nádobky ktorá už je v chladnicke z odsatim mliekom a ma inú teplotu ako ma čerstvo odsate mlieko môžem ho vyliať k tomu ? Ako dlho môže byť v chladnicke ? Ďakujem vám
Milá Anna,
mlieko môžete skladovať v chladničke alebo rovno v mrazničke a prilievať k nemu čerstvo odsaté mlieko, pretože ide o malé množstvá mlieka, ktoré rýchlo zamrznú. Mlieko môžete mraziť po menších dávkach ihneď, čo má tú výhodu, že rozmrazíte menšie množstvá, ktoré bábätko vypije. Pri zmrazovaní môžete vložiť nádobku priamo do mrazničky, nie je potrebné ju najskôr schladiť v chladničke.
Na skladovanie materského mlieka môžete využívať akékoľvek nádoby, ktoré vyhovujú z hygienického hľadiska, napríklad malé uzatvárateľné sklené zaváracie poháriky alebo mrazuvzdorné skúmavky s objemom napríklad 50 ml. Nemusíte si kupovať špeciálne sáčky na materské mlieko, rovnako dobre vám môže poslúžiť množstvo recyklovaných nádobiek, ktoré už pravdepodobne máte doma.
Materské mlieko môžete skladovať v izbovej teplote, v chladničke alebo v mrazničke podľa toho, kedy ho plánujete použiť. Materské mlieko obsahuje rozličné látky, ktoré umožňujú jeho použite po veľmi dlhú dobu od odsatia či odstriekania.
Môžu byť rôzne dôvody, pre ktoré ste si odstriekali alebo odsali materské mlieko. Ak ho plánujete použiť na kŕmenie bábätka v najbližších hodinách, môžete ho nechať pri izbovej teplote a použiť ho pri najbližšom kŕmení aj bez ohrievania. Tým sa vyhnete skladovaniu aj ohrievaniu, čo je zbytočná práca. Ak vaše bábätko akceptuje materské mlieko len konkrétnej teploty, je jednoduchšie mlieko prihrať, ak zostalo v izbovej teplote. Nedopité materské mlieko nevylievajte, môžete ho bez obáv použiť pri najbližšom kŕmení. Nebude pokazené. Materské mlieko je odolné, veľmi vzácne a obsahuje množstvo cenných látok, nehovoriac o tom, že je prácne ho odsávať či odstriekavať. Aj preto nepoužité mlieko nevylievajte, bude v poriadku, pretože ho chránia mnohé látky a faktory, ktoré sa v ňom nachádzajú.
Ak máte materské mlieko z chladničky, môžete zohriať primerané množstvo, ktoré vaše bábätko pravdepodobne vypije. Ak zohriate mlieko nedopije, nevyhadzujte ho. Môžete ho nechať pri izbovej teplote a použiť pri ďalšom kŕmení.
V prípade, že máte zmrazené materské mlieko a potrebujete ho rozmraziť na okamžité použitie, najrýchlejšie sa vám to podarí tak, že nádobu s materským mliekom vložíte do teplého vodného kúpeľa. Budete prekvapené, ako rýchlo sa takto mlieko rozmrazí a zohreje. Ak máte zmrazené materské mlieko, ale chcete ho použiť neskôr, môžete ho buď nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo si ho môžete nechať pomaly rozmrazovať v chladničke. Pretože v chladničke vydrží materské mlieko veľmi dlho, tak ho môžete po rozmrazení postupne odlievať a používať. Pred odliatím mlieko pretrepte, aby sa premiešalo.
Na kŕmenie bábätka mliekom môžete okrem iného použiť napríklad aj laktačnú pomôcku na prsníku alebo maličký pohárik.
Z hľadiska domáceho použitia vydrží materské mlieko v chladničke štyri týždne, v mrazničke (pri - 20 °C) mnoho mesiacov až rokov. V najnovšom výskume, vedci z Leidenskej univerzity za vedenia výskumníčkou Wittendropovou v laboratórnych podmienkach dokázali, že materské mlieko vydrží pri izbovej teplote (20 °C) 24 hodín a v chladničke pri teplote 4 °C dokonca až 29 dní a stále nie je pokazené. Nie je preto dôvod vylievať materské mlieko preto, že už bolo pár dní v chladničke.
Po odstriekaní mlieka sa jeho chuť mení. Materské mlieko, ktoré bábätko pije priamo z prsníka, má príjemnú lahodnú sladkú chuť, ktorú zlepšuje aj mliečny tuk, ktorý je materskom mlieku obsiahnutý. Zároveň materské mlieko obsahuje viaceré enzýmy, ktoré pomáhajú jeho tráveniu jednotlivé látky v mlieku rozkladať. Tieto enzýmy začínajú pôsobiť skoro po odsatí či odstriekaní mlieka. Tieto látky pôsobia aj v prípade, že sa materské mlieko umiestni do chladničky či mrazničky. Preto sa pri skladovaní materského mlieka vplyvom týchto enzýmov mení jeho chuť, začína mať "mydlovú" alebo "kovovú" chuť. Toto neznamená, že by mlieko bolo pokazené. Je len ľahšie stráviteľné. Preto sa odstriekané či odsaté mlieko ťažko dá hodnotiť z hľadiska vhodnosti na použitie podľa jeho vône/zápachu či chuti. Chuť materského mlieka spracovaného enzýmami je neobvyklá a nie sme na ňu zvyknutí.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety