Upchatý mliekovod, hrčka
Otázka
Dobrý deň, rada by som sa poradila, nakoľko už začínam byť zúfalá.. dcérka je dojčená, má 5 mesiacov.. už šiesty deň mám hrčku v prsníku, prvé dva dni som mala aj horúčku, v nedeľu našťastie ustúpila, no hrčka z prsa stále nechce zmiznúť.. má asi 2 cm..nahrievam pred kojením, masírujem, pľuzgierik na bradavke nemám, po kojení ešte odsávam, aby som prso vyprázdnila.. včera som zmenila polohu kojenia, aby bola malá bradou smerom k hrčke.. no zatim stále nič.. Hrčka nie je na dotyk ani bolava, len ju tam proste cítiť, sem tam cítiť jemne pichanie v mieste.. a užívam niečo vyše týždňa aj lecitín.. už naozaj neviem, čo este skúsiť.. prosím vás, je ešte niečo, ako sa hrčky zbaviť? Resp. kedy mám s týmto problémom ísť k doktorke? Už začínam byt zúfalá.. a este naozaj nechcem prestať kojiť.. upchatý mliekovod som doteraz mala už 2 krát, ale vždy max do 2.dňa hrcka zmizla.. Vopred vám ďakujem za váš čas a odpoved. Martina
Odpoveď
Milá Martina,
každá hrčka, ktorá v prsníku pretrváva viac ako 2 týždne, si vyžaduje zhodnotenie lekárskym vyšetrením. Keďže máte v prsníku hrčku niekoľko dní a sprevádzala ju horúčka, je vysoko pravdepodobné, že ste prekonali zablokovaný mliekovod alebo zápal prsníka. Súčasťou príznakov môže byť aj to, že hrčka sa stráca pomalšie. Odporúčame vám v tejto situácii vyhodnotiť to, ako aktuálne vyzerá hrčka a ďalšie príznaky osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Vo všeobecnosti si môžete preštudovať tento materiál o postupe pri zápale prsníka a zablokovanom mliekovode:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/
Konkrétne kroky je však dôležité vyhodnotiť v osobnom kontakte. Je pravdepodobné, že vám v tejto situácii bude pomáhať prsník v časti, kde je hrčka, masírovať a stláčať pri dojčení, odvibrovať hrčku počas dojčenia alebo medzi dojčeniami. Pre zlepšenie stavu vám môže veľmi pomôcť urobiť kroky pre dostatočné vyprázdňovanie prsníka a omnoho účinnejšie než odsávaním sa vám toto podarí úpravou prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo prsníka vyprázdňuje rovnomerne, čo predstavuje prevenciu vzniku zablokovaného mliekovodu alebo zápalu prsníka. Ak sa správne upraví prisatie, bude sa odoberať mlieko z každej časti prsníka rovnomerne a to bude pomáhať aj v liečbe súčasnej situácie. Odporúčame vám prisatie bábätka upraviť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou, pretože sa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Často ľudia odporúčajú v tejto situácii smerovať bradu bábätka k hrčke a niekedy to funguje preto, že sa zmenou polohy podarí bábätko lepšie prisať. V osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY pomôžete bábätku zlepšiť jeho prisatie a laktačná poradkyňa tiež skontroluje uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety