Dojčenie po začatí prikrmovania
Otázka
Dobrý deň, náš malý má 5,5 mesiaca a je plne dojčený. Týždeň po dovŕšení 5. mes. sme na odporúčanie pediatričky začali prikrmovať. Keďže som nikde nenašla odpoveď, chcela by som sa spýtať, ako je to s dojčením po začatí prikrmovania. Malý je veľký jedák a zeleninka mu chutí. Ako to ale bude ďalej. V rôznych knihách aj na nete som čítala,že už po mesiaci prikrmovania mu bude stačiť ranné a večerné kojenie. Ako si ale udržím laktáciu? Malý od bábätka prespí vnoci 10-11 hodín a tak si vnoci odsávam,aby som neprišla o mlieko. Neprestane sa mi tvoriť,keď bude malý cez deň jesť už len normálnu stravu? Alebo telo nejako vie,že chcem kojiť,kým to pôjde,tak bude mlieko tvoriť ďalej? Ďakujem.
Odpoveď
Milá Lenka,
aj po začatí kŕmenia bábätka jedlom, je dôležité naďalej udržať dojčenie. Pretože jedlo (čiže "príkrm") sa k dojčeniu pridáva navyše. Dojčenie sa nevynecháva ani neobmedzuje. Aj bábätká, ktoré jedia jedlo, sa naďalej dojčia podľa ich potrieb, kedykoľvek. Čiže vaše bábätko, ktoré spí celú noc, sa deň môže dojčiť mnohokrát za deň - tak, ako bolo doteraz zvyknuté.
Aby ste si dojčenie udržali, môžete mu dojčenie aj aktívne ponúkať, neobmedzujte dojčenie len na ráno a večer. Nechajte svoje bábätko jesť, koľko mu chutí, ale nedávajte mu jedlo na úkor dojčenia. Dojčenie mu aj vy môžete ponúkať - aj pred jedlom, aj po jedle, aj kedykoľvek medzi jedlami.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety