Hnačka
Otázka
Dobrý deň, Dcéra, 5mesiacov, plne kojená má dnes už 4deň hlienovitu hnačku. Boli sme dnes u doktorky, povedala, že jej mám dávať smektu a biogaju, a odstaviť pd kojenia a nahradiť to varenou mrkvou s vodou. Ja som nejak stravu nemenila, jem stále to iste, mliečné výrobky skoro vôbec nejem lebo mi nechutia. Poraďte, ako mám postupovať, keď nechcem prestať kojiť. Ďakujem za odpoveď :)
Odpoveď
Milá Iana,
ak by bábätko skutočne malo ochorenie tráviacej sústavy, neexistuje lepší liek, ako dojčenie a materské mlieko. Materské mlieko poskytuje dokonalú výživu a obsahuje látky vystieľajúce sliznicu čreva, protizápalové látky, látky podporujúce správnu funkciu imunitného systému, viac ako 700 kmeňov probiotických baktérií. Pri hnačke či vracaní dieťaťa je kľúčové neprestať dojčiť, práve naopak.
Navyše, výlučne dojčené bábätko môže mať stolicu rôzneho vzhľadu a počtu za deň. Hlienovitá stolica môže byť pre dojčené bábätko úplne normálna, za predpokladu, že bábätko priberá a je spokojné pri dojčení. Ak by sa výskyt hlienovej stolice spájal s nespokojnosťou bábätka pri dojčení, prípadne by bábätko prestalo priberať, potom hlien v stolici môže byť príznakom nízkeho príjmu mlieka. A riešením takejto situácie sú opatrenia pre zlepšenie dojčenia, nie ukončenie dojčenia. Samotný fakt, že bábätko má riedku stolicu, prípadne, že kaká častokrát do dňa, môže byť pre dojčené bábätko takisto úplne v poriadku a nemusí to znamenať, že má hnačku. Ale znova: ak by to tak aj bolo, najlepšou liečbou hnačky je dojčenie. Prečítajte si aj tento článok:
https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia/
V situácii, ktorú popisujete, vám preto odporúčame pokračovať v dojčení a vyhodnotiť, ako aktuálne vyzerá príjem mlieka zo strany bábätka a jeho reakcia na tok mlieka. Odporúčame vám toto vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
ktorá sa zameria na detaily, ktoré nemusí byť pre iných ľudí jednoduché vyhodnotiť. Ak by ste spoločne vyhodnotili, že zmena v stolici bábätka súvisí so znížením príjmu mlieka, urobili by ste spoločne kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre to, aby bábätko začalo získavať z prsníka viac mlieka. Toto by mal byť prvý krok pred tým, než by sa urobili iné kroky, najmä také závažné, ako ukončenie dojčenia. Udržanie dojčenia a udržanie výlučného dojčenia má obrovskú cenu a stojí za to najskôr vyhodnotiť dojčenie a urobiť prípadné úpravy v tejto oblasti.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety