Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_i8v5h9qrurjkh9ptnbia399ukg, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Tvorenie mlieka po odstavení (10264) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Tvorenie mlieka po odstavení

Otázka

Dobry den, pred tyzdnom v piatok som dcerku (15m) odstavila od mlieka. Kojenie bolo iba rano a vecer pred spanim. Uz to nebolo ako predtym, kedy jej stacilo 5 minut. Kojenie bolo uz mesiac zdlhave, cca 10 minut trvalo, mala viac menej iba dudlala ale pomenej preglgala. A sama uz som mala pocit, ze uz je pripravena na odstavenie. Tak som skusila vecer jej dat UM a bez problemov ho prijala, vobec neprotestovala, chutilo jej. Akoby sa konecne napapala poriadne. Odvtedy ani nevyzadovala moj prsnik. Presiel tyzden a mne sa zacali prsia nalievat. Nie je to zatial nic hrozne, ale prava bradavka ma zacala boliet, ked si ju jemne stlacim, a prsia mam tvrdsie. Rano som si malu rozbrala na ruky a ako mi tlacila na prsnik, tak mi vytieklo mlieko. Co s tym mam prosim Vas robit? Odsavanie som citala ze nie je dobre, kedze to spusti tvorenie mlieka este viac. A aj tak bolo pre mna odsavanie bolestive, takze som sa tomu vyvarovala. A nemoze sa mi takymto stylom zapalit prsnik? Poradte mi prosim. Dakujem

Simona | 19.03.2022, 09:34

Odpoveď

Milá Simona,

vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné. Ak momentálne pociťujete veľké bolesti, dočasne môžete užívať lieky od bolesti, aby ste prekonali dni, kým sa tvorba mlieka znižuje. Pri vysokej tvorbe mlieka trvá určitú dobu, nech sa situácia zlepší, najhoršie sú prvé dva - tri dni a potom ďalej počítajte s približne dvoma týždňami, počas ktorých sa tvorba mlieka bude zmierňovať. Pri zväzovaní prsníkov sa môže ľahšie stať, že sa niektorá čas prsníka zablokuje, je to jeden z dôvodov, pre ktorý nie je vhodné toto robiť. Ak by sa vám nejaká hrča vytvorila, môžete postupne skúsiť odstriekať a sama od seba by najneskôr do 48 hodín mala zmiznúť. Môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky.

Čo sa týka podávania umelej výživy dieťatku, môžete si prečítať túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1173

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci