Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5
Dcera stale potrebuje kakat
Otázka
Dobry den, moja dcerka ma 7 mesiacov, krmim ju vylucne dojcenim, zacali sme pomaly ochutnavat aj prikrmy. V podstate od narodenia ma problemy s kakanim, opisala by som to asi tak ze to nevie vytlacit. Prve mesiace sa velmi trapila, plakala, nevedela kvoli tomu cez den spat, pucila sa. Potom som vyskusala klbockovu polohu nad umyvadlom, to ciastocne pomohlo a zvykla si na to tak, ze uz do plienky skoro vobec nekaka. Teraz uz sedi na nocniku, uz viem kedy dava najavo ze chce kakat tak ju rozbalim a posadim na nocnik. Lenze stale ma problemy s vyprazdenim, dlho trva kym vytlaci vsetko, niekedy na viac krat a kakat potrebuje vlastne pri kazdom prebalovani. Uz sme zufali lebo sa kvoli tomu uz ani nevyspime, vecer trva dlho kym sa vykaka tak ze je spokojna a moze zaspat (niekedy aj do polnoci) a rano o 7-8 je uz znova kvoli tomu hore. Vidim ze premaha unavu, aj rano aj vecer ale nedokaze zaspat kym sa nevykaka. Skusali sme uz snad vsetko - probiotika, babycalm, nosime sa v nosici a satke od narodenia, cvicime, masirujeme brusko, mast pupik… nic nepomaha. Len rektalna rurka, pouzivam ju len vecer ked uz je mala unavena a nervozna z toho ze jej nejde vytlacit stolicu, vtedy si aj dost poplace tak jej pomaham. S dojcenim nemame problem, prisala sa krasne hned po narodeni a s tymto nikdy nebol problem (narodila sa sekciou). Cca v 3 mesiacoch sme mali strajk ale zvladli sme to. Dojci sa na poziadanie, prikrmy tiez zacala pekne papat. Stolicu ma zltu prazenicovu, ked spapa prikrm tak je trochu hustejsia. Lekar nam povedal len tolko ze sa ma naucit jest prikrmy aby mala viac vlakniny ale zatial nemam pocit, ze by to pomahalo. Prave naopak mam niekedy pocit, ze sa to zhorsuje.
Odpoveď
Milá Diana,
ak je stolica praženicová a konzistenciou nie je tvrdá, tak to nie je otázka zápchy ani nedostatku vlákniny ani toho, že samotné kakanie by bolo pre dcérku namáhavé. Ide o to, aký má návyk z hľadiska kakania - teda, na čo si zvykla, že sa musí udiať, aby sa vykakala. Pravdepodobne si zvykla na niekoľko signálov, ktoré už teraz potrebuje na to, aby vyprázdnila (mimochodom, nie je nič mimoriadne, ak bábätko v tomto veku kaká aj večer a potom aj hneď ráno - dojčené deti v tomto veku môžu kakať aj viackrát za deň). Teraz už asi signály, ktoré potrebuje na vyprázdnenie, predstavujú podnety, bez ktorých sa vykakať nevie. Preto by s dcérkou bolo potrebné pracovať tak, aby ste ju postupne previedli z toho, že na vyprázdnenie potrebuje tieto signály, na to, aby dokázala kakať sama a v pohode. Ak dcérka nemá problém s dojčením a dojčí sa dobre, potom by ste toto celé mohli riešiť s odborníkmi či odborníčkami, ktorí sa venujú tejto oblasti, pretože otázky kakania a vyprázdňovania sú veľmi citlivé, treba postupovať s veľkým pochopení a jemnosťou na to, aby ste dosiahli potrebné zmeny a aby to pre dieťatko neboli stresujúce. Na zmeny budete potrebovať veľa času a trpezlivosti.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokPoradňa dojčenia
4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihuVšetko o dojčení
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety
- Poradňa dojčenia
- Názorné videoukážky správneho dojčenia
- Poradkyne pri dojčení
- Kontaktujte poradkyňu
- Pomoc pri dojčení (najčastejšie problémy)
- Kniha Praktický návod na dojčenie
- Články o dojčení
- Fotogaléria dojčenia
- Príbehy matiek o dojčení
- Dojčenie a... (encyklopédia dojčenia)
- Ankety