Warning: session_start(): open(/var/lib/php/sessions/sess_aogvso96thfhn1nbqrdticnukg, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/sessions) in /var/www/mamila.sk/engine/libs/class.admin.php on line 39
Ako odnaučiť spať na prsníku (10236) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
SK / CZ / UA

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /var/www/mamila.sk/objects/forum/comment_page.php on line 5

Ako odnaučiť spať na prsníku

Otázka

Ahojte mamilačky...už naozaj nevládzem a potrebujem vašu pomoc...Mám 14m synčeka, ktorý je od narodenia kojený. Napriek komplikovanému pôrodu, trom štrajkom a vďaka vám (naštudované všetky druhy podpory kojenia) sa stále kojíme. Od začiatku ma všetci odhovárali ,, aby som ho nenaučila zaspávať na prsníku,, a ,, aby som ho nevpustila do našej postele,,. Som hrdá na to že som nikoho nepočúvla, spinká s nami a pekne zaspí pri kojení. Aktuálne však, asi len ja sama, bojujem s extrémom, ktorý už nezvládam. On totižto na prsniku nechce len zaspávať, on chce na ňom spať a potrebuje moju plnú prítomnosť. Cez noc s tým problém nemám aj keď spinká 10h snażím sa mu prispôsobiť, no cez den keď ešte stále máme dva 1 az 2 hodinove spánky to už nezvládam. Nestihnem nič porobiť a už to začína byť taký extrém, že keď potrebujem ísť na wc a vytiahnem mu prso chytí hysák a nezaspí pokiaľ mu ho nevrátim. Sme v období, kedy nám idú zúbky, chápem že potrebuje moju blízkosť ale ja už nestíham potom ani variť,upratať a vôbec zakl.starostilosť keď vlastne nemám kedy...partner občas pomože ale o malého sa sám nevie postarať..pokočíkovať abo tak, nemá k tomu vzťah ..keď je malý hore vie sa zahrať max.na pol hodku..nosič som využívala dokiaľ sa dalo,no začína mi chodiť a už sa nechce nosiť...ako teda riešiť ten denný spánok? aby vedel spinkat bezomna a ja som aj nieco stihla? Ďakujem krásne za odpoveď, Lena

Lenka | 07.03.2022, 18:25

Odpoveď

Milá Lenka,

nachádzate sa v situácii, kedy sú ženy typicky vyčerpané náročnou starostlivosťou o dieťatko. Už ste veľa investovali a neviete, ako má táto situácia pokračovať ďalej. Vaše dieťatko je stále veľmi maličké a súčasne sa oňho intenzívne staráte už mnoho, mnoho mesiacov a do toho máte na starosti ešte aj celú domácnosť. Vaša situácia je o to komplikovanejšia, že žijete v spoločnosti, kde dojčenie ročných detí nie je bežným javom. Dojčiacim matkám detí tohto veku chýbajú vzory a predstava, čo je vlastne normálne. 

Jednou z možností, ako riešiť takúto situáciu je využiť tento čas na svoj vlastný odpočinok a popri dojčení ležať, pozrieť si film, prečítať knihu. Ak potrebujete nejaký čas na prácu v domácnosti, už čoskoro bude situácia iná (spomeňte si na to, aký bol váš synček iný, keď mal pol roka, či 9 mesiacov), ide o prečkanie týchto týždňov, kedy je situácia taká, že bábätko potrebuje kontakt s vami, aj počas spánku, preto je možné hľadať dočasné riešenia na toto prechodné obdobie. Tieto riešenia môžu situáciu riešiť z rôznych uhlov – od toho, že je možné znížiť nároky na starostlivosť o domácnosť na minimum, cez to, že by ste dočasne zvážili pomoc zvonku, niektoré mestá poskytujú dobrovoľnícke služby napríklad študentiek, ktoré chodia do domácností postrážiť dieťatko alebo pomôcť s domácimi prácami. Jedným z uhlov pohľadu je zapojiť do chodu domácnosti partnera, ktorý môže tieto práce prebrať. Alebo môže riešiť nejakú dobu starostlivosť o dieťatko a vy môžete zatiaľ variť, či upratovať. Táto investícia by sa oplatila aj preto, čo píšete, že partner nemá vzťah k takejto starostlivosti o dieťatko, ale práve to, že by bol donútený hľadať spôsoby, ako sa dieťatku venovať, zabávať ho, ísť s ním na prechádzku, by zlepšilo ich vzájomný vzťah do budúcna. Vzťah sa vytvára spoločným trávením času, vytváraním puta fyzickým kontaktom a hrou. Tieto mesiace sú pre dieťa kľúčové pre vytvorenie si vzťahu s oboma rodičmi. Ďalšou možnosťou je začať dieťatko nosiť počas jeho spánku v nosiči alebo šatke a prípadne ho popri tom aj dojčiť alebo mu nechať prístup k prsníku. Takto sa dá dojčiť aj s voľnými rukami:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

a hoci samozrejme pri takomto dojčení a nosení je náročnejšie vykonávať všetky domáce práce, máme skúsenosti s mnohými ženami, ktoré vďaka noseniu toto zvládali. Ako posledná možnosť ostáva učiť bábätko zaspávať a spať iným spôsobom. Neexistujú však nijaké zázračné spôsoby ani univerzálne návody, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz. A rovnako, čo sa týka dojčenia popri denných spánkoch, pre veľkú časť detí v tomto veku je nemožné zvládnuť prespať tento spánok bez kontaktu s matkou. Absencia vzorov v našej spoločnosti vytvára dojem, že toto je nejakým spôsobom nenormálne, ale v skutočnosti sa takto správajú mnohé deti.

Podporte nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok
Poradňa dojčenia

4850 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

200 poradkýň pri dojčenína Slovensku a ďalšie v zahraničí. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

MAMILA o.z

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú poradkyne pri dojčení združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.
Viac o združení

Podporte nás

Vykonávame veľké množstvo činností. Poradenstvo, osvetu, vzdelávanie, bojujeme za zmenu legislatívy, suplujeme štát… Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené a preto nám pomôže každá podpora a príspevok. Ďakujeme Vám za podporu!
Podporiť o.z. MAMILA

Videá

Inštruktážne videá
Kontakt koža na kožu
Videá o dojčení
Predchádzajúci Nasledujúci